Wilt u energie besparen, duurzaam wonen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom waardoor u eigen energie kunt opwekken. De zon hoeft niet fel te schijnen, ook op een bewolkte dag wekken de panelen stroom op. Er zijn 2 soorten zonnepanelen. 

PV-zonnepaneel

De meest gebruikte zonnepanelen van dit moment zijn PV-zonnepanelen. De panelen gaan ongeveer 30 jaar mee. Ze zijn geschikt voor grote en kleine daken. De kosten van de panelen zijn afhankelijk van het type paneel en woning.

Hybride paneel

Met hybride zonnepanelen kunt u warmte en energie opwekken. Het systeem zorgt voor een betere koeling in de zomer en betere opwarming in de winter. Dit type paneel is nog vrij nieuw, waardoor de kosten redelijk hoog zijn. De prijs is afhankelijk van het type zonnepaneel en collector. De opbrengst van een hybride paneel is ongeveer 40% hoger dan een standaard paneel.

Warmtepompen

Warmtepompen gebruiken lucht, de bodem of het grondwater om warmte te creëren in huis. U kunt met een warmtepomp tot 40% stookkosten besparen en uw CO2 uitstoot tot 60% verminderen. Er zijn 3 verschillende soorten.

Volledig elektrische warmtepomp

U kunt volledig van het aardgas af met deze warmtepomp. U combineert deze warmtepomp met vloer- of wandverwarming. De kosten zijn afhankelijk van de warmtebron, het type, uw verbruik en uw huis. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap. U gebruikt minder aardgas en uw CO2 uitstoot daalt tot 25%. De warmtepomp kunt u aansluiten op uw huidige cv-ketel maar ook op een nieuwe. Het is een kleine kast die bij uw cv-ketel komt te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. 

Ventilatiewarmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Hij is klein en makkelijk te plaatsen. Dit systeem is geschikt voor woningen die gebouwd zijn tussen 1976 en 2000. Deze woningen hebben namelijk mechanische ventilatie.

Gevelisolatie

Door het plaatsen van isolatie tegen de muren krijgt u een warmer huis waar minder koude lucht door de muren komt. U verliest minder warmte en hoeft minder te stoken. Er zijn verschillende soorten gevelisolatie. 

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. De prijs voor spouwmuurisolatie verschilt per type huis. 

Gevelisolatie buitenkant

Door uw huis aan de buitenkant te isoleren verliest u veel minder warmte. Om de isolatie komt een nieuwe buitenmuur. De kosten voor het isoleren van de buitenkant van de gevel verschilt per type woning. Per type woning levert het een andere besparing op. 

Gevelisolatie binnenkant

Als u uw buitenmuren niet mag veranderen en u geen spouw heeft die u kunt opvullen, dan kunt u ook de binnenkant van uw muren isoleren. De kosten voor het laten plaatsen van gevelisolatie aan de binnenkant is ongeveer € 100 per m2. Als u ze zelf plaatst kost het ongeveer € 40 per m2

Bodem- en vloerisolatie

Door uw bodem of vloer te isoleren blijft uw huis beter warm en u heeft minder last van tocht. De kosten zijn redelijk laag en het draagt bij aan lagere energiekosten.

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie komt er isolatie aan de onderkant van de vloer, dit gebeurt via de kruipruimte. Vloerisolatie is mogelijk als uw kruipruimte minstens 35 cm hoog is. Het geeft een goede isolatie en is voor de meeste woningen geschikt. De kosten en besparing verschilt per type woning.

Bodemisolatie

Als isoleren aan de onderkant van de vloer niet mogelijk is omdat de kruipruimte te laag is, dan kunt u kiezen voor bodemisolatie. Dit betekent dat er een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte komt. De kosten verschillen per type woning. 

Dakisolatie

Zonder dakisolatie verliest uw woning veel warmte. Met dakisolatie kunt u jaarlijks veel geld besparen en een stuk warmer wonen. Daarnaast is het niet duur om de isolatie aan te schaffen.

Isolatie van een schuin dak

Er zijn verschillende manieren om een schuin dak te isoleren. U kunt isolatie onder uw dakpannen laten plaatsen, of platen aan de binnenkant van het dak. Ook is het mogelijk om isolatie onder de dakpannen te laten spuiten. De kosten verschillen, afhankelijk van type isolatie en de grootte van het dak. Isolatie van een schuin dak levert gemiddeld een besparing op tussen € 450 en € 800 per jaar.

Isolatie van een plat dak

Wilt u uw plat dak laten isoleren? Dan worden er isolatieplaatsen op geplaatst. In sommige gevallen kan de installateur waterbestendige platen op de bestaande dakbedekking plaatsen. De kosten verschillen per grootte van het dak. Het levert een besparing op van gemiddeld € 700 per jaar. 

Isolatie van de zoldervloer of plafond

Als u de zolder niet gebruikt als woon- of slaapruimte en u sluit uw zolder met een luik, dan kunt  u voor zolderisolatie kiezen. Hiermee bespaart u net zoveel als dakisolatie, maar het is eenvoudiger om aan te brengen. Het levert gemiddeld een besparing op van € 450 per jaar.

Glas en kozijnen

Met HR++ glas of triple glas bespaart u veel energie. Het isoleert beter dan enkel glas en spouwglas. De warmte blijft beter in huis en uw energierekening daalt. Ook heeft u minder last van tocht in huis en komt er minder geluid van buiten naar binnen.

HR++ glas

HR++ glas is isolerend dubbelglas. Door het isolerende glas heeft u minder warmteverlies. De kosten van HR++ glas verschillen per type woning. U kunt, vergeleken met enkel glas, ongeveer € 300 tot € 450 per jaar besparen.

Triple glas

Dit type glas bestaat uit 3 lagen met tussenruimtes en isoleert erg goed. Triple glas is aan te raden als uw huis al goed geïsoleerd is en uw ramen op dit moment dubbel glas zijn. De kosten voor triple glas verschillen per type woning. Gemiddeld bespaart u tussen de € 380 en € 550 per jaar.

Isolerende kozijnen

Isolerende kozijnen houden de warmte beter binnen. Dit komt doordat er lucht of een isolatielaag in de kozijnen zit. Van de buitenkant is dit niet te zien. De kosten verschillen per type kozijn, huis en materiaal. Hierdoor is er geen schatting van de kosten en besparingen.

Vragen over energiebesparing?

Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 0511 en vraag naar het team Frontoffice Ruimte.

Wist u dat u ook een inspectie kunt aanvragen? Een energieadviseur geeft u dan tips en adviezen om uw woning energiezuing(er) te maken. Als wij de aanvraag hebben ontvangen, sturen we deze door naar een adviseur. Hij of zij komt vervolgens langs om uw woning te bekijken. Het aanvragen van een inspectie is binnenkort weer mogelijk.