Melding voorgenomen huwelijk/partnerschap

Home > Trouwen/partnerschap in Achtkarspelen > Melding voorgenomen huwelijk/partnerschap

Melding voorgenomen huwelijk/partnerschap

Voordat jullie kunnen trouwen of een partnerschap aan kunnen gaan, doen jullie bij de gemeente een melding van het voorgenomen huwelijk of partnerschap. Dit kan online.

Het huwelijk of partnerschap kan op zijn vroegst 14 dagen na ontvangst van de melding plaatsvinden. Als dit niet binnen een jaar plaatsvindt, is opnieuw een melding nodig.

Meld je huwelijk of partnerschap online aan

Digitaal melding doen

Om de melding zo volledig mogelijk in te kunnen vullen, is het belangrijk om met het volgende rekening te houden:

  • Jullie hebben een voorkeur voor een locatie, datum en tijdstip;
  • Jullie hebben voorkeur voor een trouwambtenaar;
  • Jullie hebben een scan of foto van de identiteitsbewijzen van de getuigen. Deze kun je met de melding uploaden;
  • Jullie hebben een keuze gemaakt voor een trouwboekje, of besloten geen trouwboekje te willen.

De eventuele kosten betalen jullie gelijk met iDeal. Nadat jullie de melding hebben gedaan gaat de verplichte wachttermijn van 14 dagen meteen in.

Vervolgafspraak

In verband met het coronavirus zal vóór de ceremonie tijdelijk geen gesprek plaatsvinden. Het is ook niet mogelijk om de trouwlocatie op het gemeentehuis te bekijken. Voor een sfeerimpressie verwijzen we je naar ons fotoalbum

Naamgebruik

Jullie kunnen beiden aangeven welke naam jullie na het huwelijk of geregistreerd partnerschap willen gebruiken. Dit noemen we ‘naamgebruik’. Jullie krijgen door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven.

Jullie kunnen kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • eigen naam
  • naam echtgenoot/partner
  • naam echtgenoot/partner - eigen naam
  • eigen naam - naam echtgenoot/partner

Partnerschap omzetten naar huwelijk

Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk en is gratis. Voor het omzetten hoeven er geen getuigen aanwezig te zijn en het partnerschap kan op ieder moment omgezet worden, zonder wachttermijn.

Wilt u graag een ceremonie met trouwambtenaar? Dat kan. In zo’n geval gelden de tarieven voor een huwelijk. Hebben jullie een locatie gekozen en een datum geprikt? Geef dit dan uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. Dan hebben wij genoeg tijd om alles voor te bereiden. Geef meteen jullie keuze voor trouwambtenaar en trouwboekje door.

Doe hier je melding van partnerschap naar huwelijk

Trouwboekjes

Als herinnering aan jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen jullie voor een trouwboekje kiezen. Dit boekje bevat een uittreksel van de huwelijks- of partnerschapsakte en de handtekeningen van de trouwambtenaar en jullie getuigen. Kinderen van jullie samen worden in dit boekje bijgeschreven.

Jullie kunnen kiezen uit twee boekjes:

  • standaarduitvoering (witte variant): € 17,35 
  • luxe-uitvoering met afbeelding van het Jeltingahuis: € 27,55


 

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Het huwelijk of partnerschap wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs). Via de link hieronder stellen de Babsen zich aan jullie voor.

Trouwambtenaren

Trouwen in Achtkarspelen

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Achtkarspelen? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen vindt.

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511.