Logo 8KTD

Doarpetoer Achtkarspelen en T-diel

Welkom bij de Doarpetoer

Samen met u willen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel de sociale basis in onze dorpen versterken en opnieuw vormgeven. We zijn tijdens de doarpetoer met u in gesprek geweest. De bouwstenen zijn tot stand gekomen op basis van input van inwoners en maatschappelijke partners in de sociale basis. Nieuwsgierig geworden? Lees dan de samenvatting van de bouwstenen en doelen voor het versterken van de sociale basis

Uitkomsten Doarpetoer

De Doarpetoer heeft vanaf 10 mei tot en met 1 juli 2021 langs 27 dorpen in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel getoerd. Op een buitenlocatie in het dorp zijn gesprekken gevoerd met inwoners. Wat vindt u belangrijk in het dorp om fijn samen te leven? Waar ontmoet u andere inwoners? Van welke inwonersinitiatieven/activiteiten/voorzieningen maakt u gebruik? Is er volgens u nog iets nodig? Welke activiteiten/initiatieven ontbreken er nog?

Het doel van deze Doarpetoer was om samen met inwoners bouwstenen op te halen voor het versterken van de sociale basis. Nieuwsgierig geworden? Lees dan de samenvatting van de grote lijnen uit de Doarpetoer.

Uitkomsten digitale vragenlijst

Inwoners en betrokken organisaties konden ook vanaf 10 mei tot en met 1 juli hun mening digitaal geven over de sociale basis. Zij konden door middel van een vragenlijst aangeven wat zij belangrijk vinden voor de visie sociale basis. Bekijk de Uitkomsten Doarpetoer

Uitkomsten Foto Safari

Kinderen brengen hun omgeving in beeld

Dit is het verslag met de opbrengsten van de Foto Safari, uitgevoerd door KEaRN Welzijn. KEaRN heeft met de Foto Safari vijf dorpen bezocht en in totaal zijn zij met 120 kinderen op safari geweest. Wat was het leuk om de omgeving door de ogen van kinderen te zien. Want wat vinden zij eigenlijk belangrijk? Waar worden ze blij van? Wat vinden ze fijne plekken om te zijn en waar komen ze juist liever niet? Door op een creatieve manier kinderen naar hun eigen leefomgeving te laten kijken, kwamen we tot mooie inzichten.

.

Wat is de sociale basis?

Onder de sociale basis verstaan we de combinatie van alle activiteiten die in het dorp worden ondernomen om elkaar te helpen en te ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld de initiatieven die inwoners ondernemen om elkaar te ondersteunen, en de professioneel georganiseerde sociale basisvoorzieningen.

Inspiratiesessie 'Versterken sociale basis'

Op 11 maart 2021 organiseerden de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een inspiratiesessie 'Versterken sociale basis' met 5 prachtige voorbeelden van inwonersinitiatieven.